Bij hoogwaardige processen is traceerbaarheid cruciaal. Dat geldt ook voor de land- en tuinbouw. Daarom is het bij het kweken van planten zaak om per batch onderscheid te kunnen maken, of nog beter, per individuele plant. Voor een van de meest geavanceerde onderzoekscentra in de wereldwijde agro-industrie hebben we speciale potten met 2D QR-code en bijhorende tray ontwikkeld. Hierin worden jonge suikerbietenplanten opgekweekt en geselecteerd voor veredeling om uiteindelijk de hoogste kwaliteit zaden aan de landbouw te kunnen leveren.

Uniek formaat pot optimaliseert proces

Omdat de wortels van de jonge suikerbietenplanten vooral de diepte in groeien moest de nieuwe pot smal en hoog zijn. Voor een optimaal en efficiënt proces is het voor dit veredelingsbedrijf zaak om zoveel mogelijk planten op een beperkte oppervlakte te kunnen opkweken. Bijkomende vereiste was het standaard formaat trays waarmee het veredelingsbedrijf werkt, nl.: Deens formaat. Daarom zijn we op een nog niet eerder geproduceerde potmaat uitgekomen.

De tray die we speciaal voor deze toepassing hebben ontwikkeld heeft een indeling van 8 x 5 gaten en is voor meermalig gebruik.

Pot met 2D QR-code voor individuele traceerbaarheid

Alle planten die voor de zaadproductie worden gebruikt, worden volledig gescreend en gedocumenteerd. Hierdoor heeft het veredelingsbedrijf dus voor elk zaadje en elke plant een genetisch paspoort. Om dit proces te vereenvoudigen hebben we, al tijdens het productieproces van de potten, iedere pot voorzien van een unieke 2D QR-code die aan dit genetisch paspoort gekoppeld wordt.

Voordat de potten met QR-code de productiefaciliteit verlaten worden deze op leesbaarheid gecontroleerd, zodat het veredelingsbedrijf gegarandeerd een unieke en leesbare code op iedere individuele pot ontvangt.

Verhoogde efficiëntie door automatische verwerking

Om het teeltproces efficiënt te laten functioneren heeft het veredelingsbedrijf veel handelingen geautomatiseerd. Daarom hebben we de traceerbare pot en de bijhorende tray zodanig ontworpen dat deze ook geschikt zijn om automatisch te verwerken. Het veredelingsbedrijf heeft de automatisering ondertussen aangepast aan onze potten en trays en is erg tevreden met de door ons ontwikkelde oplossing.

Toegevoegde waarde

Wij zijn er trots op dat we ook aan deze klant onze toegevoegde waarde van meedenken, ontwikkelen, produceren en leveren hebben kunnen bieden.

Bent u ook op zoek naar een kunststof productoplossing waarmee uw proces van kweken geoptimaliseerd kan worden? Neem dan vrijblijvend contact op met onze vertegenwoordigers en laat ons ook met u meedenken.